Spisa Matbar Restaurant, Gothenburg, Sweden

Spisa Matbar in Gothenburg gets the inspiration for its menu from the Mediterranean and combines it with a simple but rustic setting. In a crowded restaurant with a pleasant bar atmosphere, it is a challenge to keep the noise level low enough to hold a conversation at normal volume. To produce a comfortable level of noise, the ceiling has been covered with a Parafon Palette in a Step installation. It is a new concept in acoustics for ceilings in which it is possible to select the design and colour oneself. Thanks to the fact that the acoustic panels are at different levels, the sound is absorbed better and a better soundscape is achieved in the space.

Products used:
Parafon Palette
PARAFON Step Direct

The soundscape affects the customer’s overall experience

When Björn Persson decided to open his fourth restaurant in Gothenburg, this time on Övre Husargatan in Linnéstan, he already had a clear idea of the concept. Customers should be enveloped by an industrial but nonetheless warm feeling. The menu would be a mix of Mediterranean food cultures and the bar would be the heart of the space. He wanted a restaurant where it would make just as much sense to order a seven-course tasting menu as to have a glass of champagne at the bar with a couple of slices of air-cured ham or a good cheese. It should be lively and full of movement, and everybody should feel welcome.

- Working in the sector as long as I have has taught me not to compromise on anything. I also know that what I invest in the construction process will be recovered several times over later on. A carefully thought-out concept and an architect who understands and is able to develop ideas are crucial factors, and the selection of materials puts a finishing touch on the whole thing. That’s why I’m especially pleased that Paroc has provided this new solution. A really good sound-absorbing ceiling that gives us this wonderful buzz, as well as the feel we wanted for the space, made it easy to choose Paroc,” says Björn Persson.

A really good sound-absorbing ceiling that gives us this wonderful buzz, as well as the feel we wanted for the space, made it easy to choose Paroc,” says Björn Persson.

Paroc has produced a new concept in acoustics for ceilings in which it is possible to select the design and colour oneself. Thanks to the fact that the acoustic panels are at different levels, the sound is absorbed better and a better soundscape is achieved in the space.

- This is our first project using our new concept, and we are very pleased. At SPISA, we have set up the acoustic panels so that they form an irregular pattern that gives a pleasant feel while also optimising the acoustic effect. The architect Johan Olsson, who, together with his colleagues at Bornstein Lyckefors, is behind SPISA’s design concept, chose a low mottled dark green colour that allows the ceiling to blend into the restaurant in a very pleasant way,” says Mikael Jonsson, architectural manager at Paroc.

This is our first project using our new concept, and we are very pleased. At SPISA, we have set up the acoustic panels so that they form an irregular pattern that gives a pleasant feel while also optimising the acoustic effect.

- It was a challenge to find an acoustic solution in our space with its 4.70 metre high ceiling, polished concrete floor and duplex apartment. The soundscape affects the customer’s overall experience, and it is therefore a critical detail for a restaurant. The risk of a completely unacceptable sound level loomed, but when we entered into dialogue with Paroc we found a solution that allowed us to build exactly the way we wanted, and it even became a design feature that I am very pleased with,” says Björn Persson, owner of the newly opened SPISA Restaurant in Gothenburg.

The soundscape affects the customer’s overall experience, and it is therefore a critical detail for a restaurant. The risk of a completely unacceptable sound level loomed, but when we entered into dialogue with Paroc we found a solution that allowed us to build exactly the way we wanted, and it even became a design feature that I am very pleased with.

Project information

Category
  • Room Acoustics
Year 2013
Country Sweden
Address Övre Husargatan 3
City and zip code 411 22 GÖTEBORG
Architect Bornstein Lyckefors

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.